Overslaan en naar de inhoud gaan

Meta description, nu nog belangrijker voor Google zoekresultaten

Recent werd DMOZ stopgezet. Dit heeft voor een stuk invloed op de fragmenten voor zoekresultaten in Google Search. Wat zijn de gevolgen hiervan? En hoe spelen meta description tags hier een rol in? Ontdek het samen met onze optimalisatietips.

Snippets in Google zoekresultaten genereren

Hoe beslis je op welk zoekresultaat je verder klikt in Google? Juist, aan de hand van de fragmenten die je ziet in de lijst van zoekresultaten. Deze worden ook wel ‘snippets’ genoemd. De snippet moet de gebruiker overtuigen om verder te klikken. Wist je dat dit stukje tekst op 3 manieren bepaald kon worden? Via de pagina-inhoud, via de meta description en DMOZ listing. Maar sinds kort is DMOZ afgelopen…  

1. Via de inhoud van de pagina

De eerste keuze om een snippet van een zoekresultaat te genereren is via de inhoud van de pagina. Google zoekt dan naar content die relevant is voor de zoekvraag van de gebruiker. Deze wordt dan getoond. Maar wat als je pagina niet voldoende tekstuele inhoud heeft? Bijvoorbeeld wanneer een pagina vooral veel afbeeldingen, een logo en enkele linken heeft? Dan kijken ze naar de metatags.

2. Via de meta description

De metatags van een webpagina bestaan uit de title tag, de meta description en de URL. Per pagina kan de webmaster hiervoor inhoud opgeven. De meta description is een stukje tekst die de inhoud van de website samenvat. Wanneer je pagina niet genoeg inhoud heeft, vertrouwt Google de meta description om een beschrijving voor het zoekresultaat te maken.

3. Via DMOZ listing

Als een pagina niet voldoende inhoud had en ook geen meta description, dan was er nog een tweede vangnet: DMOZ of The Open Directory Project. Dit leverde, zonder er technisch op in te gaan, vaak beter meta descriptions op dan die door webmaster werden ingegeven. We zeggen ‘leverde’ want DMOZ is pas gestopt.

Het einde van DMOZ

Nu dat DMOZ gestopt is, en dus ook het oplijsten voor snippets, worden de metatags waaronder meta descriptions belangrijker. En de kwaliteit van zo’n tags kan wel eens verschillen. Hoe maak je een goede meta description tag en wat is een kwalitatieve title tag?

A. Title tags of paginatitel

Beschrijvende title tags:

De titel van een zoekresultaat is heel belangrijk. Deze spring het eerst in het oog en op basis hiervan beslist een bezoeker meestal of hij verder klikt. Enkele tips:

  • Geef elke pagina een unieke title tag (als die niet automatisch gegenereerd wordt).
  • Maak hem kort, concreet en beschrijvend.
  • Maak hem niet te lang, anders wordt hij afgekapt.
  • Gebruik belangrijke zoekwoorden maar niet teveel, meerdere varianten van een zoekwoord naast elkaar hebben geen meerwaarde voor de gebruiker.
  • Plaats eventueel ook je merk in de title tags.

B. Meta Description of metabeschrijving

Een meta description tag is een korte samenvatting van de inhoud van een pagina. Deze zorgt ervoor dat een gebruiker (en Google) beter weet wat hij gaat terugvinden op de pagina. Het is dan ook belangrijk voor de klikfrequentie dat de metabeschrijving van goede kwaliteit is.

  • Geef elke pagina een unieke metabeschrijving
  • Wees duidelijk en gestructureerd. Dit mag ook relevante info zijn die gestructureerd en van elkaar gescheiden verzameld worden weergegeven.
  • Gebruik zoekwoorden maar niet teveel zoekwoorden in de beschrijving.
  • Beschrijf duidelijk. Ook als het enkel voor de Google resultaten is. Dit verbetert de kwaliteit en de kwantiteit van je zoekverkeer.

De stop van DMOZ listing zorgt ervoor dat meta descriptions van je pagina’s nog belangrijker worden voor de Google zoekresultaten. Het kan daarom geen kwaad om tijd en energie in te steken in het schrijven van kwalitatieve meta tags.

Wil je je website optimaliseren voor de Google zoekresultaten? 

Roep onze hulp in