Overslaan en naar de inhoud gaan

De kwaliteitsscore: check deze tool en til je Google Ads naar een hoger niveau

Adverteer je via Google Ads, dan wil je dat je inspanningen je website een zo goed mogelijke positie in de Google zoekresultaten oplevert. Wil je dat je advertenties beter scoren? Check dan de Google kwaliteitsscore. Ontdek wat dit is en hoe het je kan helpen bij het optimaliseren van je Google advertenties. Neem contact op voor verdere hulp.

Google Ads en kwaliteit

Met Google Ads, het advertentieprogramma van Google, promoot je je product of dienst via de Google zoekresultaten. Wanneer een gebruiker een zoekvraag/zoekwoorden in de zoekmachine ingeeft, krijgt hij/zij een lijst met de meest relevante antwoorden. Aangezien de advertenties bovenaan de organische zoekresultaten in Google worden getoond, is de kwaliteit ervan zeer belangrijk. Een positieve gebruikerservaring wordt dan ook door Google beloond. Gebruik je Google Ads, dan is de ‘kwaliteitsscore’ een nuttige tool.

Kwaliteitsscore van Google

De kwaliteitsscore is een tool van Google waarmee je de kwaliteit van je advertenties kunt aftoetsen ten opzichte van de kwaliteit van ads van andere adverteerders. Er wordt gekeken naar de verwachte klikfrequentie (CTR) en hoe relevant je advertentie en bijhorende landingspagina zijn wanneer iemand op je ingesteld zoekwoord zoekt. De kwaliteitsscore wordt uitgedrukt op een schaal van 1 tot 10. Ontdek hoe je via je Google Ads-account je kwaliteitsscore kunt controleren.

Voordelen hoge kwaliteitsscore

Scoor in de zoekresultaten

Hoe beter je advertentie en landingspagina zijn, hoe beter de kwaliteitsscore. En hoe beter de advertentie scoort in de zoekresultaten, hoe groter de kans is dat die vaker aangeklikt wordt (hoge CTR), bijgevolg hoe lager de kosten per klik. Vanaf een kwaliteitsscore minder dan 70%, gaat de kost per klik omhoog. Scoor je goed, dan haal je dus meer rendement uit je advertentiebudget.

Verbeter je content

Uit de kwaliteitsscore kun je afleiden welke advertenties je moet verbeteren, en of je een van de 3 componenten: advertentierelevantie (zoekwoorden), de klikfrequentie (CTR), de landingspagina moet aanpassen. De kwaliteitsscore is louter een diagnostische tool en dus geen Key Performance Indicator of een factor in de veiling van je advertenties. Hoe kun je de kwaliteitsscore van je Google advertenties verbeteren?

Tips om je kwaliteitsscore te verbeteren

Neem deze 3 componenten onder de loep: de advertentierelevantie, de verwachte klikfrequentie en de ervaring op de landingspagina. En check of je je advertentietekst, zoekwoordenselectie of landingspagina kunt updaten. Staat er ‘Lager dan gemiddeld’ of zelfs ‘Gemiddeld’ bij de kwaliteitsscore, dan weet je wat er je te doen staat. Enkele tips.

Gebruik relevante zoekwoorden

Je advertenties zijn maar relevant als ze overeenkomen met de zoekwoorden die je target. De volgende praktische tips kunnen je helpen je advertenties te verbeteren wanneer ze de kwaliteitsscore ‘Lager dan gemiddeld’ of ‘gemiddeld’ krijgen.

 • Gebruik in je ads zoekwoorden die de gebruikers hanteren
 • Splits je zoekwoorden op in thema’s bijv. als je ondergoed gebruikt: damesondergoed, herenondergoed, kinderondergoed, …
 • Zijn er advertentiegroepen met verschillende zoekwoorden die je niet met één ad kunt afdekken? Splits deze dan zodat je meerdere ads hebt die beter aansluiten op de zoekvragen.

Schrijf duidelijke advertentieteksten en verbeter de doorkliks

Gebruikers klikken door als de advertentie hen verleidt om op de link te klikken om meer relevante content te ontdekken. Een advertentietekst moet daarom duidelijk én aantrekkelijk zijn. Enkele tips om een verwachte CTR met een score ‘Lager dan gemiddeld’ of ‘Gemiddeld’ op te krikken: 

 • Herschrijf je advertentietekst zodat je aanbieding aantrekkelijker wordt.
 • Wees specifiek zodat bezoekers precies weten wat te verwachten.
 • Zet een voordeel (USP) van het product of dienst extra in de kijker.
 • Gebruik CTA’s die overtuigen om verder te klikken en die aansluiten op de content die zoekers op de landingspagina gaan vinden: koop, bestel, zoek, meld je aan, krijg een gratis offerte, ontdek, …

Voorzie een kwaliteitsvolle landingspagina

Dat brengt ons naar het volgende element: de landingspagina. Bezoekers naar je site krijgen is goed, maar ook maar het halve werk. Je wil ook dat ze op de site een goede beleving ervaren.  

Een kwaliteitsvolle landingspagina is relevant en gebruiksvriendelijk voor de zoekmachinegebruiker. Na het ingeven van zijn zoekvraag krijgt de bezoeker een lijst met zoekresultaten te zien, waar bovenaan de Google Ads verschijnen. Klikt hij op een van deze ads, dan verwacht hij dat hij op een bestemmingspagina terechtkomt die de info levert die hij zoekt. En dat dit snel genoeg gebeurt. Scoort je landingspagina een ‘Minder dan gemiddeld’ of ‘Gemiddeld’? Pas dan deze tips toe:

 • geef de gebruiker wat hij zoekt: relevante, nuttige, unieke content die aansluit op zijn vraag
 • zorg dat de boodschap van je advertentie en landingspagina overeenkomen
 • plaats belangrijke keywords en aanverwante context op je webpagina
 • vermeld duidelijke CTA’s
 • vermeld je contactgegevens
 • maak je pagina mobielvriendelijk, check hiermee de mobile friendliness
 • vermijd storende pop-ups
 • optimaliseer de laadsnelheid, test hier de snelheid van je pagina

Meer weten over het verbeteren van je Google-advertenties? Lees ook over de advertentiekwaliteit en de advertentieschikking in Google.  

Wil je de kwaliteitsscore van je Google advertenties verbeteren zodat ze via Google Ads nog beter scoren in de zoekmachine-ranking? Laat ons je helpen, neem vrijblijvend contact met ons op voor advies.